Grzyby i jagody

Okoliczne lasy w okresie lata i jesieni obfitują w jagody i grzyby. Znajdujące się w pobliżu Gospodarstwa lasy są przeważnie mieszane lub liściaste (występuję w nich: sosna, świerk, buk, dąb, brzoza). Stosunkowo mało jest monokultur sosnowych. Lasy są trudno dostępne ze względu na bujną warstwę podszytu. Jednak z tego samego powodu można w nich znaleźć, w wielkiej obfitości, szlachetne odmiany grzybów jak: prawdziwki, rydze, kozaki, kanie a także bardziej pospolite: podgrzybki, maślaki, gąski, kurki itp.
Bardziej cierpliwym polecamy zbieranie jagód na rozległych, ciągnących się kilometrami jagodowiskach.

Dla leniwych pozostaje zawsze wyprawa do przylegającego do gospodarstwa młodego lasku gdzie rosną maślaki, naprawdę okazałe kozaki i rydze, a w czerwcu poziomki.

Specjalnością kuchni Ostoi jest zupa grzybowa z borowikami i kurki w śmietanie oraz pierogi z jagodami.